Jaboticaba, také jabuticaba (čti džabutikaba, lat. Plinia cauliflora) je stálezelený strom nebo keř z čeledi myrtovitých, původem z jihovýchodních států Brazílie (Sao Pulo, Minas Gerais), který roste a pěstuje se v Jižní Americe. Až pětkrát do roka nasazuje květy na kmeni nebo starších větvích, z nichž se vyvíjejí modročerné 3–4 cm velké plody podobné hroznům. Proto se jaboticabě říká mj. hroznový strom.
Zralé plody jsou velmi chutné, pod silnější slupkou se skrývá bílá nebo narůžovělá rosolovitá dužina, která obsahuje 1–4 semena. Chutí připomíná hroznové víno nebo mandarinky s muškátovou příchutí a podtónem rozmarýnu. Plody se jedí čerstvé, nebo, protože se rychle kazí, se z nich vyrábějí džemy, mošty, vína a likéry. Slupka je jedlá, ale je hodně aromatická, jíst se nemusí. Plody obsahují mnoho silných antioxidantů, protizánětlivých a protirakovinných látek.
Na severní polokouli se příliš jaboticaba nepěstuje, byť jako subtropická dřevina snese i mírné mrazíky. Roste totiž pomalu, od semene plodí až po 8–10 letech. Plody navíc dlouho nevydrží, jejich převoz na delší vzdálenosti se nevyplatí. Jméno jaboticaba znamená v překladu z jazyka Tupi „želví místo“.
Zdroj: Wikipedia, Flickr.
Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…
Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…
V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…
Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…
Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…
Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…