Ohrožené druhy

Znáte kočku manul? Možná ano a ani o tom nevíte

Published by
Alena Kohoutková

Manul je malá kočkovitá šelma s nápadně hustou srstí, která se často stává terčem vtipů ve facebookových memech či virálních videích. Ačkoliv mnohým lidem na první pohled připadá roztomilá a legrační, ve skutečnosti je to ve velmi agresivní a samotářský tvor. Prohlédnout si ho můžete i v České republice. Kde? Dočtete se v článku. 

Manul, malá kočkovitá šelma, vyfocená ve zvířecím parku v Anglii. Kredit: Keven Law, Wikimedia Commons, CC BY-SA

Kočkovitou šelmu manul (Otocolobus manul) lze dobře rozeznat na první pohled. Vyznačuje se neobyčejně hustou a dlouhou srstí. Velikostí je podobná kočkám domácím, ale na rozdíl od nich má krátké kulaté uši položené více na stranách hlavy, než je u koček běžné. Zvláštně položené slechy mají pro manula svůj význam. Po stranách nejsou totiž tolik nápadné a nevyčnívají tolik do výšky, a tak hrozní menší riziko, že mu budou při lovu vykukovat a prozradí ho.

Od našich domácích mazlíčků manula odlišují i zorničky, které jsou kulaté podobně jako ty lidské. Takový tvar mají nejspíše proto, že jsou aktivní spíše ve dne, než v noci. Nejčilejší je brzy ráno a navečer, kdy se vydávají na lov. Teorií je ale více, některé zase tvrdí, že kulatý tvar zorniček je výhodnější pro život v otevřených biotopech, ve kterých manul žije. Obývá náhorní stepi a polopouště střední Asie, především skalnaté biotopy do nadmořské výšky kolem 4 500 metrů nad mořem. Kořistí manula se stávají menší savci, především hlodavci, ptáci, občas i ryby. 

Obrázky koček manul se často stávají součástí takzvaných memů, neboli virálních obrázků s vtipným textem. Kredit: Irene Beth Shafer, Facebook

Malí asociálové

Manulové se rozmnožují během února a března. Samice mají extrémně krátkou dobu říje, která trvá jen 26 až 42 hodin. V dubnu a květnu se rodí dvě až šest koťat, která rostou poměrně rychle. K odstavu dochází už ve dvou měsících života mláďat. Ve čtvrtém měsíci života se koťata učí lovit a již do šesti měsíců dosáhnou velikosti dospělého. Při vhodné péči se dožívají až 12 let.

Roztomilé kotě manula vyfocené ve švédské zoo. Kredit: Parken Zoo, Wikimedia Commons, CC BY-SA

Období páření je jediná doba, kdy manulové vyhledávají společnost, jinak to jsou velice samotářské a agresivní kočky. V knize Wild Cat Book je uveden příklad, který autorům knihy poskytl ředitel výzkumu zvířat v zoo Cincinnanti. Ošetřovatelé si mysleli, že čerstvý vrh koťat manula má problémy s dýcháním, protože vydával divné zvuky. Při bližším zkoumání ale zjistili, že zvuk, který slyší, není kvůli dušení. Ačkoliv byla koťata tak mladá, že byla ještě slepá, už v tak brzké době nesnesla svou přítomnost a začínala na sebe vrčet a syčet. 

Ne tlustá, ale načechraná

Koťata manulů připomínají načechrané koule chlupů, hustá a dlouhá srst ale zůstává těmto zvířatům i v dospělosti. V místech výskytu je po velkou část roku zem zmrzlá a pod sněhem. Právě kvůli těmto drsným podmínkám musí mít manul vytvořenou dokonalou izolaci, kterou mu zajišťuje jeho nápadně hustá srst opticky zvětšující velikost jeho těla. Tyto kočky mají nejdelší a nejhustší srst ze všech kočkovitých šelem. Ke změně délky a hustoty srsti dochází podle sezóny, v zimě roste delší a těžší. Zbarvení je stříbrošedé nebo stříbrooranžové, s mourovatou kresbou vytvářející nevýrazné svislé pruhy. Bílé špičky pesíků způsobují, že manul vypadá jako pokrytý jinovatkou. Pro kožešinu byly v minulosti ve velkém loveni.

Chov manulů v lidské péči

Manul je v rámci seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody řazen mezi téměř ohrožené druhy. Dlouhou dobu patřil mezi zvířata, která byla v zoologických zahradách viděna jen výjimečně, a to hlavně kvůli náročnosti odchovu. Jedním z problémů, s nimiž se do nedávna potýkaly chovy manulů, byla toxoplasmóza (vnitrobuněčný parazitický prvok, pozn. red.), na kterou jsou citlivá převážně koťata. Neboť se v přirozeném prostředí jejich výskytu s tímto parazitem nedostávají do kontaktu, a tím pádem nemají potřebné protilátky. U mláďat narozených v zajetí, která se nakazila toxoplasmózou, docházelo k úhynům. Ale díky následným výzkumům o jejich biologii se ho daří chovat docela dobře i v České republice. V současnoti se manulové chovají v Zoologické zahradě Brno, Zooparku Chomutov a Zoologické zahradě Jihlava.

Zdroje: Stoplusjednicka, Zoommagazin.iprima.cz, Wildcatsmagazine, Wired.com, Mentalfloss.com

Alena Kohoutková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago