Kosatka se učí řeči delfínů

Published by
Olga Hušková

Nejen ptáci dokážou napodobovat zvuky jiných druhů zvířat. Tuto schopnost objevili vědci i u netopýrů a některých kytovců – nejnověji u kosatek.

Kosatka dravá u pobřeží Aljašky | Kredit: Christopher Michel, CC BY 2.0

Kosatka dravá (Orcinus orca) patří mezi největší zástupce čeledi delfínovitých. Obývá chladnější oblasti oceánů, váží 510 tun a měří i k deseti metrům. Je výborným lovcem vybaveným až deset centimetrů dlouhými zuby, s jejichž pomocí bleskově chytá ryby, ptáky, žraloky, velké hlavonožce i mořské savce. Volně žijící kosatky člověka nenapadají – jsou známy pouze ojedinělé útoky, při nichž si pravděpodobně kosatka spletla lidskou siluetu se svou tradiční potravou, například tuleněm. O poznání útočnější však mohou být kosatky chované v zajetí, pro svou učenlivost a atraktivní černobílé zbarvení často držené v zábavních mořských parcích. U těchto zvířat se  možná z nedostatku prostoru, pohybu či sociálních interakcí  mnohdy rozvíjejí poruchy chování a jejich agresivita stoupá.

Kosatka dravá s mládětem, Tacomská úžina
Kredit: Mike Charest, CC BY 2.0

Rodinné vazby

Kosatky žijí v rodinných skupinách založených na mateřských liniích, které se sdružují do početnějších stád (v průměru 18 kusů). Jedná se o zvířata dlouhověká a věrná svým skupinám, pro něž je typický rozvinutý systém komunikace a dialektů. Každá rodina používá poněkud jinou skladbu zvuků popisovaných jako cvakání, hvízdání či „pulsní volání“ (vyrážení ostrých zvuků střídané tichými pauzami). Orientaci v prostředí navíc usnadňuje kosatkám echolokace.

Kosatky umějí napodobovat delfíny

Právě hlasový repertoár kosatek držených v zajetí vědce zaujal. Ukázalo se, že tři kosatky chované ve společnosti delfínů vykazují schopnost napodobovat delfíní zvuky a cíleně přibližovat skladbu vlastní komunikace „jazyku“ svých příbuzných. Ve svém akustickém projevu například omezily pulsní volání, neboť delfíni komunikují především cvakavými a hvízdavými zvuky. Jedna z kosatek začala dokonce napodobovat i úplně nový zvuk, který delfiny dříve naučili lidští chovatelé a s nímž se ona sama do té doby nesetkala.

Prokázaná imitační schopnost vypovídá hodně o vyspělosti mozku kytovců a jeho vysoké plasticitě, nepřináší ale žádný důkaz o tom, že by se kosatky s delfíny skutečně dokázaly „domluvit“. Přiznejme si ale, že také lidské schopnosti jsou v mnoha směrech omezené. Vědci dokážou analyzovat a porovnávat zvukové záznamy, přesto však konverzaci a zpěvům kytovců příliš nerozumí. Existuje-li tedy skutečně jakási funkční „řeč“ i mezi různými živočišnými druhy, můžeme při jejím hledání narážet také na limity vlastní, lidské.

Zdroj:

  • Whitney B. Musser, Ann E. Bowles, Dawn M. Grebner, and Jessica L. Crance. Differences in acoustic features of vocalizations produced by killer whales cross-socialized with bottlenose dolphins. The Journal of the Acoustical Society of America, 2014 DOI: 10.1121/1.4893906
  • Discovery News
  • Wikipedia.org
  • YouTube orcamad

 

 

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago