Zajímavosti a zázraky přírody

Křečík Roborovského – roztomilý hlodavec s chlupatými chodidly

Published by
Ester Lammelová

Křečík Roborovského (Phodopus roborovskii) je nejmenším křečíkem chovaným v zajetí. Jedná se o nenáročného hlodavce, o nějž se zvládne postarat i větší dítě. Více informací o takzvaných roboráčcích a jejich chovu nám poskytla Jana Matějková z chovatelské stanice Adewallé.

Křečíci Roborovského se ve volné přírodě objevují především v písčitých pouštích a polopouštích v Mongolsku a na severu Číny. Z toho důvodu mají na rozdíl od ostatních křečíků ochlupená chodidla. Jejich přirozené zbarvení (tzv. aguti) je pískově zlaté s tmavě šedou podsadou a našedlými konečky chlupů. V zajetí se však podařilo vyšlechtit již několik nových variant těchto droboučkých hlodavců.

Přírodní zbarvení křečíka Roborovského je tzv. aguti. | Kredit: Jana Matějková

Obvyklou variantou zbarvení křečíků chovaných v domácích podmínkách je skořicová (tzv. cinnamon). Oproti aguti jsou světlejší, mají bílé bříško a bílé skvrny nad očima a za ušima. Rodí se s červenýma očima, které jim během dospívání ztmavnou.

Skořicové zbarvení (tzv. cinnamon) | Kredit: Jana Matějková

Strakatí křečíci Roborowského (tzv. mottled) mají své základní zbarvení aguti, jsou však pouze dvoubarevní a barvy jsou na jejich srsti rovnoměrně rozprostřené a dají se jasně odlišit.

Strakatý křečík Roborovského (tzv. mottled) | Kredit: Jana Matějková

Základní barvou skořivě strakatých křečíků (cinnamon mottled) je skořicová. Podobně jako klasičtí skořicoví se rodí s červenýma očima, ale na rozdíl od nich jim červené oči zůstanou i v dospělosti.

Skořicově strakatý křečík (tzv. cinnamon mottled) | Kredit: Jana Matějková

,,Vzhledem k tomu, že křečíci dorůstají v dospělosti pouhých 6 – 9 cm a váží maximálně 29 g, nejsou jako mazlíčci vhodní k malým dětem,“ uvádí mladá chovatelka Jana Matějková z pražské chovatelské stanice Adewallé. ,,Jedná se však o velmi nenáročného mazlíčka. To ale neznamená, že jsou zcela bezúdržboví.“

Křečíkům je dobré pořídit plastový box v minimálních rozměrech 56 x 39 x 28 cm. Klece nejsou vhodné, protože by se křečíci kvůli svému drobnému vzrůstu byli schopni protáhnout ven.

V přírodě si křečíci hrabou nory, proto je vhodné poskytnout jim vysokou vrstvu podestýlky (i 15 cm). Je třeba však použít hobliny, nikdy ne piliny – ty by jim mohly přivodit zdravotní potíže. Alergici mohou hobliny vyměnit za Asan, což je materiál vyrobený z recyklovaných hygienických vložek.

Dále je třeba křečíkům pořídit napaječku, misku na jídlo a misku s pískem, ve které se ,,myjí“. Jako domeček jim poslouží kousek dřeva nebo kokosu. Jelikož jsou roboráčci velice aktivními tvory (především pak zrána a k večeru), je dobré poskytnout jim prolézačky. Bohatě jim však postačí ruličky od toaletního papíru, nejsou příliš vybíraví. Důležité ovšem je, aby se jednalo o nezávadný přírodní materiál.

Příbytek křečíka Roborovského | Kredit: Jana Matějková

Základ stravy křečíků Roborovského tvoří speciální směs a čerstvá zelenina. Jednou do týdne byste jim měli dopřát ovoce a protože jsou tito drobečci všežraví, je vhodné jim jednou až dvakrát týdně zpestřit stravu živočišnými bílkovinami. Vyvarujte se ale solených a kořeněných pokrmů! Samozřejmostí je také permanentní přístup k vodě.

Ester Lammelová

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago