Novinky

Narvalí roh je víceúčelovým zařízením

Published by
Olga Hušková

Narval, podivný kytovec s dlouhým „rohem“ nemá svůj typický vynález na hlavě jen tak pro okrasu. K čemu přesně slouží však zjišťují vědci postupně. Poslední studie přinášejí nové výsledky – podivný útvar pomáhá při lovu ryb!

Skupinu narvalů je za severním polárním kruhem obtížné byť jen vyfotit – natož se o nich něco více dozvědět.

Roh, který není rohem

Nálezy rohů narvalů jednorohých (Monodon monoceros) možná kdysi dávno přispěly k pověstem o výskytu jednorožců. Dnes ale již víme, že narval ve skutečnosti žádný roh nemá. Zvířatům z tlamy vyčuhuje jeden pořádně přerostlý zub (levý špičák), který se spirálovitě kroutí a dorůstá délky až 3 metry. Rohovinu na něm nehledejme – podobně jako ostatní zuby je striktně kostěného původu. Správnější název pro kostěný bodec narvalů by proto, s ohledem na jeho původ, měl být spíše „kel“, podobně jako u slonů. V češtině ale tradičně hovoříme o rohu. Velikým špičákem disponují pouze samci, ve velice vzácných případech mohou být u jednoho zvířete přítomny rohy dokonce dva. Podstatně kratší forma rohu se vyskytuje jen u 15 % samic, ostatní jej postrádají zcela.

K čemu je podivný kel dobrý?

Narvalí roh nedával vědcům dlouhá léta spát. Objevilo se mnoho teorií, k čemu by zub mohl sloužit. Mluví se o roli v pohlavním výběru (rohy mají především samci), o echolokaci, termo či chemorecepci, obraně i lovu potravy. Nikdy však není od věci připustit, že může být správných více úhlů pohledu a podobně sofistikované zařízení by tedy mohlo plnit více rozdílných funkcí. Zatímco role rohu ve vyhodnocování chemismu i teploty vody byla doložena již dříve, pozorování narvalů, kteří rohem omračují ryby, je horkou novinkou.

Kostra narvala s patřičně dlouhým klem. | Kredit: Gunnar Creutz, Wikimedia – CC BY-SA 4.0

V tomto ohledu významně pomohly drony, které se do biologických projektů dostávají čím dál častěji. Tyto létající fotoaparáty a kamery mohou totiž „šmírovat“ zvířata, aniž by narušila jejich přirozené chování. Zatímco medvědům, zdá se, výzkum za pomoci dronů příliš nesvědčí, u narvalů negativní reakce zaznamenána nebyla. A výsledky jsou více než zajímavé.

Hodí se i k lovu

Záběry z dronů v následujícím videu jasně ukazují, že si narvalové při lovu klem pomáhají. Rychlé přesné švihnutí a zásah špičkou rohu vybranou rybu omráčí, a narval má večeři. Podobně pracují i mečovité výběžky na hlavách ryb plachetníků.

Podle výzkumníků z World Wildlife Fund v Kanadě, kteří byli součástí vědeckého týmu, jenž záběry opatřil, je doložení podobného chování důležité pro ochranu narvalů ve volné přírodě. Těžko totiž můžeme chránit zvířata, o nichž ani pořádně nevíme, jaké mají potravní zvyklosti. Což platí nejen pro narvaly…

Zdroje: Live Science, Wikipedie

Olga Hušková

View Comments

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago