Novinky

Novinky v zoo: měsíční lvíče či trio lemurů

Published by
Kateřina Hlavatá

Chcete se dozvědět, co je nového v zoologických zahradách? Nebo se jen trochu rozněžnit nad půvabnými přírůstky? Ať tak či onak, dnešní článek vám nabídne obojí. 

Lvíče narozené v mrazech

Začněme jedním kočičím plyšákem. Koncem ledna přišlo v Zoo Dvorec na svět lví mládě. Potomek se narodil osmileté samici Nině a dvanáctiletému otci Ugasovi. Převzat však byl do péče ošetřovatelů, a to ze závažných zdravotních důvodů matky, která má zánět mléčné žlázy – není tedy schopna produkovat mléko. Lvíče tak zůstává v zázemí, první možnost ho spatřit bude mít veřejnost 4. března, kdy proběhne jeho křest. Poté bude k vidění každý den do 12. března.

Nová kopýtka v Ústí

Rozplýváte se nad huňatým oslíkem na následující fotografii? Tak to vám můžeme doporučit návštěvu zoologické zahrady v Ústí nad Labem. Šedivá fešanda sem předevčírem dorazila z královédvorské zoo a nese jméno Fany.

Nová samička osla domácího v ústecké zoo. | Kredit: © Zoo Ústí nad Labem, Facebook

Nechť se zebře v nové zoo daří! Kredit: © Zoo Ústí nad Labem, Facebook

Fany však není jediným zvířetem, které se ze Dvora Králové vydalo stejným směrem. Ve středu do Ústí dorazila i samička zebry Hartmannové se jménem Linda, která se v roce 2000 ve Dvoře Králové narodila. Ústecké stádo tohoto druhu tak nově čítá 15 jedinců. 

Trojice červených lemurů

Skupinka lemurů tmavých z hodonínské zoo má nové spolubydlící. Společnost jim teď dělá trojice vari červených, která se skládá ze tří samců. Dvacetiletý Archie dorazil se svým dvouletým synem Richiem ze zoo v Jihlavě, čtrnáctiletý Ruda z Ostravy. Vzájemné sžití primátům chvíli trvalo, k závažnějším konfliktům mezi nimi však nedocházelo. Obavy měli ošetřovatelé především ohledně Rudyho, který před Hodonínem prošel již čtyřmi zoologickými zahradami – v žádné se totiž nezvládl zapojit mezi ostatní. Vypadá to, že Hodonín by pro něj mohl být konečně tím pravým místem.

Stejně jako ostatní druhy lemurů, i vari červený je veden v Červené knize ohrožených druhů jako kriticky ohrožený a v přírodě čelí vyhubení. 

Vari červený má tělo pokryté jemnou hustou srstí. Tu si lemuři pročesávají tzv. hřebínkem, který tvoří jejich spodní řezáky a špičáky. | Kredit: © Zoo Hodonín, Facebook

Hadí potomci v Liberci

Tři unikátní háďata se vylíhla v Zoo Liberec. Samice balijské formy krajty mřížkované již na podzim minulého roku projevovala známky gravidity; po 86 dnech inkubace za začala líhnout mláďata. Potomci zatím měří 70 cm, v dospělosti však dorostou až do délky čtyř metrů. Spatřit je můžete v pavilonu tropů.

Nejen v dospělosti, ale již ve věku mláděte jsou krajty mřížkované nápadně zbarvené.
Kredit: © Kateřina Lochovská, Zoo Liberec

Kateřina Hlavatá

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago