Novinky

Seznamka pro orangutany

Published by
Olga Hušková

Vybrat si partnera takzvaně na dálku už není v dnešní společnosti ničím neobvyklým. Alespoň ne pro člověka. V holandské zoo je však tento způsob žhavou novinkou – potenciální partnery tu nechají orangutanům vybírat podle obrázků na tabletu.

Pomůže v budoucnu orangutanům jejich vlastní seznamka?
Kredit: Smithsonian’s National Zoo, Flickr – CC BY-NC-ND 2.0

Zatímco my lidé se mezi sebou bez překážek potkáváme, a přeskočí-li mezi námi jiskra, jdeme na rande či si vyměníme telefonní číslo, ohrožená zvířata takové možnosti nemají. Navíc jich je na celém světě opravdu málo – krom posledních populací v přírodě bývají roztroušena po zoologických zahradách celého světa a mohou pouze doufat, že se při výběru partnerů do jejich vkusu „strefí“ lidští koordinátoři chovu. Přitom i jiní tvorové než lidé mohou být vybíraví a jen tak každý partner jim do oka padnout nemusí. Převozy zvířat mezi zoologickými zahradami jsou navíc drahé, riskantní a stresující. Lepší řešení pro zachování druhu v lidské péči však zatím nemáme.

V přírodě zbývají poslední tisíce

Orangutani jsou kriticky ohroženými živočišnými druhy a pro jejich zachování je třeba udělat maximum. Rozlišujeme dva druhy orangutanů, bornejského (v přírodě zbývá odhadem 50–75 000 kusů) a sumaterského (posledních cca 7 500 zvířat). V zoologických zahradách bývají často chováni i kříženci obou druhů, cílem moderních zoo je však především udržení čistých linií. Aby se zabránilo dalšímu křížení, ale zároveň nedošlo ke zhoršení komfortu a sociální izolaci „nevhodných“ zvířat, bývá ze strany člověka ovlivňována reprodukce hormonální antikoncepcí či vasektomií. Kříženci se proto pářit s dalšími orangutany mohou, mláďata ale nezplodí.

Počet sumaterských orangutanů ve volné přírodě podle posledních odhadů rozhodně nepřesahuje 10 000 jedinců. | Kredit: Robert Young, Flickr – CC BY 2.0

Seznamte se, prosím

Pracovníci holandské zoo (Apenheul Primate Park v Apeldoornu) navrhli velmi netradiční způsob předvýběru orangutaních partnerů. V současnosti zahajují čtyřletý experiment pracovně přezdívaný „orangutaní Tinder“ podle sexuálně orientované internetové seznamky. Orangutaní samičce jménem Samboja předložili fotky několika zrzavých parťáků a sledují její reakci.

Chovatelům zvířat je samozřejmě jasné, že hledání vhodného partnera zahrnuje i důležité čichové a sluchové složky, které monitor tabletu předávat nemůže. Na druhou stranu – primáti jsou orientovaní především zrakově, tak proč to nezkusit. Nakonec i lidé téměř bez výjimky považují v seznamkách inzeráty bez fotek za naprosto nezajímavé.

Prvním úskalím projektu je vyladit používanou techniku tak, aby odolala zvědavým a silným orangutaním tlapám. Ani posílení přístroje ocelovým rámečkem zatím nestačilo – možná se orangutanici nabízený partner nelíbil a vyřídila si to s ním po svém…

Orangutani bývají vybíraví. Ne vždy se jim musí líbit partner, kterého jim chovatelé v zoo nabídli.
Kredit: TimothyJ, Flickr – CC BY 2.0

Další fáze testování proto vědecký experiment teprve čekají. Jde o součást širšího výzkumu emocionality primátů, kterého se účastní i šimpanzi bonobo. Držme každopádně vědeckému týmu palce, ať se netradiční experiment podaří. Pokud by podobné předvýběry partnerů u samiček lidoopů fungovaly, ušetří zvířatům do budoucna spoustu stresů při cestách a zoologickým zahradám zase peníze vynaložené na zbytečné transporty nekompatibilních jedinců. A především – pomůžou tomu, aby se orangutani ve světě zachovali i pro další generace.

Zdroje:

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago