Tuleni snědli vědcům zkoumané ryby

Published by
Eliška Churaňová

Tuleni zřejmě zachycují ultrazvukové signály vysílačů, které se používají pro sledování pohybů ryb v oceánu, a takto označené ryby loví. Tím vědcům zkreslují výzkumy.

Akustické značky používané v oceánském výzkumu
Kredit: Fisheries-research, Wikimedia Commons
CC BY-SA 3.0

Již několik desetiletí se ve výzkumu pohybů mořských ryb využívá metody akustického značkování. Tato technika spočívá v umístění vysílače zkoumanému subjektu, např. lososovi, do břišní dutiny či žaludku. Vysílač následně určitou dobu poskytuje pomocí silného ultrazvuku údaje o poloze ryby (ultrazvuk je nastaven na takovou frekvenci, aby rybu nijak neovlivňoval). Nyní se však ukazuje, že výsledky těchto výzkumů mohou být zkreslené – a hlavním podezřelým v tomto případě je tuleň.

Výzkumný tým z University of St. Andrews totiž potvrdil dlouhodobé obavy mořských biologů, že někteří mořští savci jsou schopni akustické signály detekovat a spojit si je s přítomností snadno dostupné potravy. Ve své studii zkoumali chování 10 tuleňů kuželozubých (Halichoerus grypus), kteří byli pouze několik měsíců staří a neměli zkušenosti ani s mořem ani se zvukovými stimuly spojenými s časem oběda. Tyto tuleně individuálně umísťovali do bazénu, na jehož dně bylo upevněno 20 rovnoměrně rozmístěných schránek.

Ryby s akustickými vysílači jsou pro tuleně nápadnější

V prvním testu bylo 18 schránek prázdných, jedna obsahovala sledě bez akustické značky a jedna schránka ukrývala sledě společně s ultrazvukovým vysílačem vyladěným na frekvenci 69 kHz a emitujícím signál nepravidelně (průměrně 4-5x za minutu). V průběhu 20 pokusů každého z deseti testovaných zvířat se ukázalo, že tuleni mají tendenci častěji prohlížet schránky s vysílačem než bez něj; také se postupně snižoval počet prozkoumávání jiných schránek, tj. oněch bez vysílače.

Podezřelý: tuleň kuželozubý 
Kredit: Mateusz Wlodarczyk, Wikipedia, CC BY-SA 3.0

V dalším testu bylo všech 20 schránek prázdných, pouze jedna z nich obsahovala vysílač – zde tuleni našli vysílač výrazně rychleji než v prvním testu, protože si zřejmě dokázali spojit ultrazvukový signál s potravou.

Třetí test spočíval v nalezení schránky se sleděm, který byl upevněn na dostupném místě pro tuleně, mezi schránkami s kousky sledě, které ale nebyly pro zvíře dosažitelné – jejich úkolem bylo pouze učinit chemosenzorická vodítka méně spolehlivými. V 18 schránkách byly tedy kousky ryby, které ale tuleň nemohl sníst, v jedné schránce sleď s akustickou značkou a v jedné ryba bez vysílače. Výsledky experimentu ukázaly významný vliv přítomnosti akustické značky na dobu potřebnou pro nalezení dané schránky: sleď s vysílačem byl pro tuleně „viditelnější“ než ryba bez vysílače i kousky sledě v ostatních schránkách.

Akustické značky možná ovlivňují celý ekosystém

Slyšitelnost ultrazvukových signálů se samozřejmě nemusí týkat jen ryb a tuleňů, ale i jiných vztahů v prostředí oceánu: např. typičtí predátoři – žraloci s vysílači mohou být lépe detekovatelní pro živočichy, kteří jsou běžnou součástí jejich jídelníčku. Tito se mohou žralokům efektivněji vyhýbat a mořští predátoři mají tím pádem ztížené podmínky pro lov. Vždy je tedy nutné zvažovat možné následky, které může vytváření umělých zvuků mít na vztahy v přírodě, protože v těchto případech nejde nikdy pouze o znesnadněný lov, či naopak snadnou večeři, ale o rovnováhu celého ekosystému.

Zdroj: Stansbury AL, Götz T, Deecke VB, Janik VM. 2015 Grey seals use anthropogenic signals from acoustic tags to locate fish: evidence from a simulated foraging task. Proc. R. Soc. B 282: 20141595. http://dx.doi.org/10.1098/rspb.2014.1595

 

Eliška Churaňová

Redaktorka, editorka

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago