Vosa je postrachem sklípkanů

Published by
Iveta Panýrková

Každý z nás má nějakou tu noční můru. Mnoho lidí se bojí pavouků a sklípkanů, a to zejména kvůli jejich velkému chlupatému tělu. Přesto však existuje tvor, který děsí samotné sklípkany.

Vosímu útoku většina sklípkanů neodolá. | Wikimedia Commons

Sklípkani (Mygalomorphae) patří k největším suchozemským bezobratlým živočichům. Jsou to dokonalí lovci, kteří jsou schopni zneškodnit a sežrat nejen hmyz, ale i některé plazy, hlodavce i menší ptáky. Pro člověka však obvykle nepředstavují velké nebezpečí – většina sklípkanů má jed slabší než včela. Přesto u mnoha lidí pověstné „tarantule“ vzbuzují strach. Existují ale i tvorové, kteří jsou naopak noční můrou pro děsivě vyhlížející sklípkany: Vosy z čeledi hrabalkovitých (Pompilidae, rod Pepsis) se specializovaly na lov pavouků a ty největší z nich (s tělem o délce až pěti centimetrů a s žihadlem až sedmimilimetrovým) se nezaleknou ani sklípkanů. Kořist ochromují jedem, jenž patří k nejsilnějším ve zvířecí říši.

Sklípkan se brání vosí ofenzivě. | Kredit: Tvoe Nastroenie, YouTube

Vosy z rodu Pepsis se zpravidla živí pouze nektarem z květů a žihadlo obvykle používají jen k sebeobraně. Proč ale tedy útočí na pavouky až osmkrát těžší, než jsou samy? Mají k tomu dobrý důvod a tím je péče o potomstvo. Poté, co vosa přemůže sklípkana, odvleče ho do připraveného doupěte a naklade mu na břicho vajíčko. Z vajíčka se po nějaké době stane larva. Ta se rychle provrtá do pavoukova břicha, kde několik týdnů roste a živí se vnitřnostmi svého hostitele. Životně důležité orgány ale larva ponechává, aby sklípkana co nejdéle udržela naživu. Nakonec se larva zakuklí a po určité době pavouka opouští coby dospělec.

Samice vosy z rodu Pepsis může naklást oplodněné, nebo neoplodněné vajíčko: z neoplodněných se líhnou menší samci, zatímco z oplodněných větší samice. Vosa-matka tedy může do menších pavouků, kteří představují pro larvu méně jídla, klást mužské potomky, zatímco velké sklípkany si nechává spíše pro samičí larvy.

Zdroj:

Iveta Panýrková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago