Ohrožené druhy

Zvířata, která neznáte – kagu

Published by
Olga Hušková

Hlavním hrdinou dnešního článku není savec ani plaz, nýbrž opeřenec z rodiny ptáků. Je však poněkud zvláštní. Na rozdíl od většiny svých příbuzných ztratil schopnost letu. Se známými běžci přesto nemá mnoho společného. V taxonomii se nachází blíže ke krátkokřídlým, tedy například našim lyskám a jeřábům.

Kagu má velmi dobrý zrak. Při hledání postravy jednoduše ví, kam přesně klovnout. | Zdroj: Wikimedia Commons

Kagu chocholatý (Rhynocheton jubatus) pochází z daleka. Obývá ostrov Grande Terre, největší souvislou plochu pevniny v rámci Nové Kaledonie, souostroví ležícího severovýchodně od Austrálie. Zvláštní jméno tohoto ptáka je domorodého původu. Kagu můžeme najít v nadmořských výškách 100 – 1400 m. n m. a v pestrých biotopech od deštných pralesů po suché nížinné lesy, pokud zde dokáže najít dostatek potravy.

Jihoamerický slunatec je pravděpodobně nejbližším žijícím příbuzným kagu, i když je v současnosti dělí tisíce kilometrů moře. Oba ptáci jsou gondwanického původu. | Zdroj: Wikimedia Commons

Prapodivný živočich

Kagu je středně velký šedomodrý pták o hmotnosti kolem 1 kg a délky kolem 55 cm. Zobák má silný a načervenalý. Nozdry jsou kryté netypickými kožními laloky, které zabraňují vniknutí nečistot při hledání potravy v zemi a jsou v ptačí říši unikátní. Nohy kagu mají výrazně červenou barvu. Hlavu zdobí nenápadná chocholka, která při vztyčení slouží ke vnitrodruhové komunikaci i může i hrozit vetřelcům. Rozpadem specializovaných per vzniká u kagu nesmáčivý drobivý prach, který, podobně jako u volavek, odpuzuje vodu a zlepšuje izolační schopnost peří. Další zvláštností tohoto druhu je (ve srovnání s běžným stavem u ptáků) třetinový počet červených krvinek, které však obsahují trojnásobek hemoglobinu.

Dlouhou chocholku skládá kagu v klidu k hlavě. | Zdroj: Wikimedia Commons

Sběr potravy v podrostu

Kagu dává jednoznačně přednost živočišnému jídelníčku. Pochutná si na zemním hmyzu a členovcích, ale poradí si i s ještěrkami a plži. Svou kořist vytahuje z hlíny a listí a kůry padlých kmenů. Nepoživatelné části potravy před konzumací odděluje. Kagu je aktivní převážně ve dne a je dobře vybaven k hledání potravy v příšeří podrostu. Podobně jako jiný nelétavý pták, kivi, disponuje i kagu hmatovými vousky u kořene zobáku. Ke zlepšení orientace mu slouží velké červené oči posazené poměrně hodně dopředu, což umožňuje dobré prostorové vidění. K hledání potravy využívá kagu také sluch. Nehybně vyčkává (často, podobně jako volavky, stojí jen na jedné noze) a pozorným poslechem mapuje pohyb kořisti.

Kagu se živí sběrem potravy v podrostu. | Zdroj: Wikimedia Commons

Když ptačí křídla nejsou k letu

Pro ostrovní druhy ptáků bývá ztráta letové schopnosti typická a kagu je zářným příkladem. Pokud se ptačí prapředci dostali na vzdálenou pevninu bez predátorů a našli zde dostatek potravy, mohlo u nich v průběhu generací dojít k oslabení křídel. Létat nepotřebovali. Přestože má kagu poměrně velká křídla s rozpětím přes 70 cm, létací svaly na nich zakrněly. Křídla si však zachovala několik důležitých vedlejších funkcí. Rodiče jimi chrání mládě před nepřízní počasí, používají je k udržení stability při rychlejším pohybu a případného nepřítele mohou zmást ukázáním tmavé kresby na horní straně křídel.

Polekaný kagu naježil chocholku a roztáhl křídla. Výrazné pruhy mohou sloužit i k odrazení nepřátel. | Zdroj: Wikimedia Commons

Stabilní páry a jediné vejce

Kagu jsou teritoriální a mimo období rozmnožování žijí samotářským způsobem života. Přesto však udržují dlouhodobé vazby s partnery a jsou svým druhům věrní po celý život. Obývají obvykle území o rozloze 10 – 28 hektarů. Samec a samice kagu jsou na první pohled obtížně k rozeznání, mají však odlišný hlasový projev. Vzájemné vztahy utužují tito ptáci tanci a dvořením.

Pár hnízdí na zemi, samice snáší jediné vejce, které inkubuje spolu se samcem. Každý člen páru sedí na vejci 24 hodin a kolem poledne se střídají. Po více než měsíci se líhne mládě, které zůstává na území rodičů i několik let po dosažení dospělosti. Mladší sourozenci z předchozího hnízdění zvyšují hnízdní úspěšnost rodičovského páru, o nové mládě se však aktivně nestarají. Jejich úloha spočívá především v hájení teritoria proti vetřelcům. V zajetí se tito kagu dožívají až 30 let, v přírodě kolem 20 roků.

Kagu snášejí jediné skvrnité vejce. | Zdroj: Wikimedia Commons

Kagu patří k nejohroženějším ptákům současnosti. Nízká početnost tohoto druhu (odhadem 1 – 2 000 kusů) souvisí s endemickým výskytem v rámci jediného ostrova, nevelkým reprodukčním potenciálem a někdejším lovem ze strany lidí. Hlavní příčinou je ale zavlečení nepůvodních predátorů do Austrálie a na území okolních ostrovů (kočky, psi, prasata). Na Nové Kaledonii savci původně zcela chyběli (vyjma letounů), nyní například kolem 55 % hnízdních neúspěchů způsobují krysy, které požírají vylíhlá mláďata.

Problematická je rovněž ztráta původních biotopů v důsledku budování dolů a odlesňování krajiny i zatížení půdy těžkými kovy. V současnosti dochází ke zvýšené ochraně těchto prazvláštních opeřenců, kteří patří mezi ohrožené druhy. Díky odchovům v lidské péči se mladí jedinci opět navrací do přírody. Kagu se stal symbolem Nové Kaledonie a je ve velkém zájmu místních obyvatel, aby jej udrželi naživu i pro budoucí generace.

Zdroje: Wikipedia & Wikipedia, The IUCN Red List od Threatened Species

 

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago