Novinky

Živoucí fosílie: bahník – předchůdce obojživelníků

Published by
Nikola Sedloňová

Tvorové zvaní bahníci jsou ukázkovým příkladem toho, jak si evoluce dokáže poradit s nepřejícími podmínkami. Tito předchůdci obojživelníků totiž přežívají na místech s vysychajícími řekami či jezery. V obdobích, kdy voda vymizí, se ukrývají v bahně. Díky svým speciálním plicním vakům jsou totiž bahníci schopni dýchat, i když se nenacházejí ve vodě.

Jedním ze šesti druhů bahníků je bahník západoafrický. | Zdroj: Wikimedia Commons

Něco mezi rybou a obojživelníkem. I tak by se možná dali popsat tvorové zvaní bahníci, kteří podle fosilních nálezů obývají planetu Zemi už zhruba 400 milionů let. Mají dlouhá protáhlá těla s několika ploutvemi. Do dnešních dnů se zachovalo šest druhů, čtyři z nich obývají jezera a řeky v Africe. Domovem bahníků bývají mělké řeky a bahnité zátoky, které často během roku úplně vysychají.

Bahníci patří do podtřídy dvojdyšných a dělí se na dva řády – jednoplicní a dvouplicní. Jejich hlavním dýchacím orgánem jsou žábry, ale vyvinuly se u nich i plicní vaky, díky kterým mohou přijímat taktéž kyslík ze vzduchu. Dýchací orgány však využívají různé druhy jinak – například bahník australský dýchá pouze žábrami a plíce využívá jen ve výjimečných případech. Naproti tomu bahník východoafrický by se utopil, pokud by neměl přístup k hladině a tím pádem i vzduchu. Vynořuje se zhruba 20x za hodinu. Bahníci se živí korýši, měkkýši, rybami i žábami, které drtí takzvanými zubními deskami.

Upadají do letního spánku

V podmínkách s nedostatkem vody se zahrabávají do bahna, kde vyčkávají, až se řeka nebo zátoka opět naplní (vyjma australského bahníka a jednoho afrického, ti přečkávají v malých kalužích). Do rozmáčené půdy si bahníci vyvrtávají nory tak, že pozřou zeminu a smísí ji s vodou. Skrze své žábry pak tuto hmotu vylučují zase ven. Tímto způsobem bahníci pokračují, i když narazí na neprostupné podloží, většinou jíl. Hrabou tak dlouho, dokud jim není jejich nora hruškovitého tvaru dostatečně velká – musejí se do ní vejít tak, aby jim po zatočení hlava a ocas směřovaly k povrchu.

Bahník východoafrický má skvrnité zbarvení. | Zdroj: Wikimedia Commons

Když je bahníkova komora dobře připravena, začne její otvor zalepovat zvláštní směsí vytvořenou ze zeminy, vody a slizu z jeho kůže. Poté upadají do takzvané estivace, tedy letního spánku. Stejně jako živočichové v zimním spánku bahníci v tomto období nepřijímají potravu. Aby nezemřeli, neberou energii ze svých tukových zásob, nýbrž ze svalové tkáně. Během hibernace se tak značně zmenší jejich hmotnost i velikost a po estivaci jsou nějaký čas málo činní, než se dokážou vrátit do původního stavu. Podle experimentů mohou v hibernačním stavu vydržet až čtyři roky.

Chrání potomstvo

Proces rozmnožování se u jednotlivých druhů bahníků liší. Například ten východoafrický se páří v období dešťů, samci tehdy vyhlubují v trávě či vodních rostlinách hnízda. K těm vede spletitý systém několika chodeb, v období sucha se některé z nich mohou vynořit i nad hladinu vody. Do hnízda jedna i více samic kladou své jikry. Samci potomky aktivně  chrání, nebojí se dokonce ani lidí. Některé africké kmeny k němu chovají respekt. I když se jim ho totiž podaří vyhnat, bahník se za okamžik vrací a opět je připraven chránit hnízdo.

Zdroje: Muni.cz, Afrikaonline.cz, Vivarium.cz

Nikola Sedloňová

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago