Categories: Lidé a příroda

Falabella – koňský trpaslík

Published by
Olga Hušková

Chtěli byste mít doma koně, ale bojíte se na něm jezdit? Velkého nezvládnete a neuživíte? A co kdyby vám šlápl na nohu? Kůň však nemusí nutně měřit v kohoutku přes 150 cm a vážit půl tuny. Podívejme se podrobněji na nejmenšího z nejmenších. Má velikost psa, ale koňská povaha i vzhled mu zůstaly.

Hřebec plemene falabella | Kredit: Karri Huhtanen, CC BY 2.0

Falabella je nejmenším plemenem koně na světě. Tyto koňské bonsaje měří v kohoutku méně než 80 cm a hmotností obvykle nepřesahují 30 kilogramů. Proporcemi a povahou se podobají „velkým“ koním a přes svůj malý vzrůst nejsou považovány za poníky. Patří do skupiny tzv. miniaturních koní, kam spadají i další koňská plemena se vzrůstem do 100 cm.

Srovnání velikosti koně miniaturního s koněm normálního vzrůstu | Kredit: Pete Markham, CC BY-SA 2.0

Záběr z výstavy miniaturních koní
Kredit: agriflanders, CC BY 2.0

Původ plemene falabella

Za předky falabel se považují jihoameričtí koně, kteří sem byli dovezeni z Evropy a v žilách jim koluje španělská krev. Vlivem podmínek i geografické izolovanosti se v Argentině začali objevovat koníci výrazně menšího vzrůstu. Bývalý žokej Patrick Newtall začal v roce 1868 s cíleným šlechtěním těchto zvířat a přikřižováním malých arabských koní i předků současného plemene Criollo do svých chovných linií.

Ve stopách Patricka pokračoval též jeho zeť Juan Falabella. Do španělsko-amerického chovu dále přimíchal krev malých poníků plemen welsh pony, shetland pony i koní plemene thoroughbred. Příbuzenské křížení mezi Juanovými zvířaty poté zafixovalo malý vzrůst a položilo základy na cestě k moderním falabellám. Nové plemeno zaregistroval ve 40. letech dvacátého století Julio C. Falabella a ustanovil plemenný standard falabel na výšce pod 100 cm. Velikost minikoní byla pozdějším chovem ještě snížena (na 76 cm v průměru).

O necelých 20 let později bylo 12 hřebců falabel dovezeno do USA, kde sloužili jako tažní koně u povozů vinařů a stali se předky chovu tohoto plemene ve Spojených státech. Roku 1977 se minikoně dostali prostřednictvím rodiny Fisherových také do parku s divokými zvířaty v Británii (Norfolk) a odtud posléze do dalších chovů v Evropě.

Lady a lord Fisherovi se svými falabellami, 1978 | Kredit: Lady Rosamund Fisher | Zdroj: falabellahorses.com

Charakteristika plemene

Kohoutková výška současných falabel se pohybuje od 71 do 86 cm, ač je zřejmé, že si někteří chovatelé potrpí na koníky co nejmenší. Podobně jako u extrémně malých psů (např. čivav) s sebou cílené snižování výšky v rámci plemene nese zdravotní rizika.

Thumbelina („Malenka“), nejmenší žijící kůň na světě s výškou pouhých 43 cm, není pravá falabella. Jedná se o skutečného koňského trpaslíka se zkrácenýma nohama. Touto deformitou zástupci plemene falabella netrpí.

Stavba těla falabel spojuje znaky orientálních koní, například arabů, s poníky, což při pohledu do historie chovných zvířat nepřekvapí. Po španělských předcích zdědily falabely hladkou srst a subtilní tělesný rámec, po pony pevné kosti a střapatou hřívu. Nejčastější barvou falabel je hnědočervená, hnědá a černá, ale najdeme zde i skvrnité jedince, bělouše a varianty pinto či palomino. Hříbata falabel měří pouhých 30-56 cm a dospívají ve třech letech. Falabelly jsou milí temperamentní koníci s dobrým charakterem.

Maličká hříbata falabel působí dojmem, že je odnese silnější poryv větru. | Kredit: Ray Mumford, CC BY-SA 4.0

„Slepecký kůň“ a další využití

S ohledem na křehkou tělesnou stavbu není falabella určena k ježdění. Přihlédneme-li k celkové velikosti, byl by to podobný požadavek jako pokoušet se osedlat vychrtlého vlkodava. Chovatelé často běhají s koníky na vodítku „parkur“, který trochu připomíná psí agility. Minikoně mohou být použiti k zápřahu (utáhnou i dospělou osobu), jejich role je však především dekorativní. Falabelly mohou být rovněž cvičeny jako zvířata doprovázející lidi s handicapem (např. slepce), ale tento způsob využití koní je stále předmětem debat. Falabella má také zásluhy na poli vědeckém. Zástupci tohoto plemene byli prvními koňmi, u nichž se podařilo zrentgenovat vnitřní orgány – velkého koně totiž není možné dostat do záběru rentgenu a poníci mají zase velmi silnou kostru, která uložení vnitřností zastiňuje.

Falabelly v Irsku | Kredit: Karri Huhtanen, CC BY 2.0

Kůň jako mazlíček

Pokud byste chtěli chovat falabelly jako domácí mazlíčky, počítejte s investicí několika desítek tisíc korun do samotné koupě. Malí koně mají větší citlivost vůči chladu a nepřízni počasí, čemuž musí odpovídat chovné zařízení, stádová zvířata by navíc obecně neměla být chována o samotě. Falabellu můžete ustájit s výběhem na pastvinu či na malý dvorek. Ve druhém případě jí ale musíte zajistit dostatek pohybu. Na procházky s vámi může chodit jako pes a životem vás bude provázet podstatně delší dobu. Falabelly jsou totiž dlouhověké a 40 let života u nich není výjimkou.

Zdroje:

 

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago