Ohrožené druhy

Kakapo Sirocco se našel!

Published by
Robert Kostner

Jeden ze 150 žijících papoušků kakapo sovích (Strigops habroptila), dokonce oficiální novozélandský ptačí velvyslanec pro ochranu přírody a známá mediální hvězda Sirocco byl nalezen po dvouletém „schovávání“ na domovském ostrově. 

Dva roky mimo dohled radiolokátorů a tedy i rangerů, kteří s jejich pomocí sledují všechny žijící papoušky kakapo, strávil nejslavnější z nich: kakapo Sirocco. Vina za jeho zmizení padá na nefunkční radiolokátor, který měl připevněn na zádech.

Sirocco letos oslaví 21 let

Sirocco se vylíhl z vajíčka 23. března 1997, letos tedy oslaví 21. narozeniny, když oslavu těch kulatých minulý rok zmeškal. Ve věku tří týdnů onemocněl respirační infekcí a musel být odchován uměle lidmi. Ty také považuje za svůj druh – včetně páření, jak předvedl na slavném videu s britským moderátorem Stephenem Fryem a zoologem Markem Carwadinem při natáčení přírodopisného dokumentu o kakapech.

Sirocco ve věku 14 dní | Kredit: DOC New Zealand

Ochranáři se pokoušeli již dříve Sirocca vypustit a přimět ho tak ke kontaktu se svým vlastním druhem. Přece jen, každý kakapo je nesmírně cenný, a měl by přispět k zachování svého druhu. „V minulosti jsme ho několikrát dali do tašky a vypustili někde dál na ostrově, ale pokaždé se vrátil do stanice dřív než my,“ říká Deidre Vercoe, výkonná ředitelka týmu pro kakapy a takahe novozélandského ministerstva pro ochranu přírody, která zná Sirocca od jeho 3 měsíců.

Samci kakapů si obvykle v zemi hloubí prohlubně během hnízdní sezóny a v nich vydávají hlasité zvuky“BUM“, aby přilákali samičky. „Sirocco v této době číhával na zemi u cesty mezi chýší rangerů a záchody, protože to bylo nejrušnější místo v noci. „Bylo docela děsivé ucítit najednou na noze rozdováděného tříkilového papoucha, který se na vás pokouší vyšplhat,“ dodává Deidre.

Naděje, že by během dvouleté dovolené Sirocco změnil svou orientaci z lidí na své biologické družky, ale vzala za své hned při novém setkání s rangery:

Hlavní ale je, že Sirocco žije a jeho příběh tedy pokračuje. Zatím zůstává na ostrově, kde budou ochranáři vyhodnocovat jeho zdravotní stav a změnu jeho chování k lidem. Až poté začnou – spolu s ním, samozřejmě – plánovat jeho další program.

Ani letos bohužel kakapové nehnízdí. Poslední velmi úspěšná hnízdní sezóna byla v roce 2016, tehdy se vylíhlo 30 mláďat. Naděje ale pro příští léto, tj. naši zimu, je snad velká.

Zdroj: Department of Conservation NZNewshub.co.nz, NZHerald.co.nz

Robert Kostner

Šéfredaktor

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

9 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

10 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

12 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

1 rokem ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago