Novinky

Z vajíček mořských želv se líhnou převážně samičky. Může za to změna klimatu?

Published by
Olga Hušková

Ohřívání zeměkoule zasahuje i do světa podmořských království. V příliš teplé vodě hynou koráli, problémy začínají mít také mořské želvy. V jejich případě na zvyšování teplot doplácejí samečci. Přestávají se líhnout a populace karet obrovských se v některých oblastech mění v říši želvích Amazonek.

Je mezi nimi i nějaký kluk? Nebo samé holky? | Zdroj: Maxpixel.freegreatpicture.com

 

Ve chladné vodě kluk, ve studené holka. Nebo naopak?

Pokud toho víme o životě plazů málo, je pro nás úvod článku skutečnou záhadou. Při lepší znalosti biologie však možná tušíme, že některé druhy studenokrevných živočichů mají takzvané teplotně určené pohlaví. Jednoduše řečeno – při určité teplotě okolí se z vajíček líhnou samci, při jiné samičky. V některých případech stimuluje vývoj samců nižší teplota (vybrané želvy), u jiných naopak vyšší (haterie). Vajíčka krokodýlů, jiných druhů želv a některých plazů zase ve vhodném „středovém“ teplotním pásmu dávají život samečkům. V obou extrémech nad i pod ním vznikají samice.

Inkubační teplota pravděpodobně podmiňuje biologické pochody důležité pro vývoj pohlavních orgánů embrya a může spustit odlišné procesy. Teplotní určení pohlaví lze uměle pozměnit tím, že se zárodky v citlivé periodě vystaví působení specifických hormonů. Přesné fungování tohoto mechanismu však stále není zcela jasné.

Dámy v silné převaze

Teď ale zpátky k želvám. Začátkem ledna uvedl časopis Current Biology zprávu, že z hnízd karet obrovských (Chelonia mydas) umístěných na plážích v blízkosti Velkého bariérového útesu v Austrálii se líhnou téměř samé samičky. „Téměř“ v tomto kontextu znamená 99,8 procenta. V případě želv žijících v chladnějších oblastech připadá na samice v populaci 65 procent. Písek, v němž se želvy líhnou, pravděpodobně dosahuje vyšších teplot, proto se z nakladených vajec vyvinou pouze samičky. Pánové mají smůlu. S ohledem na větší důležitost samiček z hlediska přežití druhu jde o lepší zprávu, než kdyby se líhli samí samci. Přesto jsou tato čísla víc než zajímavá.

Karety kladou vejce do písku. | Zdroj: Wikimedia Commons

Poznat pohlaví není  snadné

Samotné určování pohlaví želv není žádná hračka – zvnějšku u nich žádné rozdíly nespatříme a těžko bychom obhájili vědeckou práci, pokud by po výzkumnících zůstávaly rozpárané mrtvolky zkoumaného druhu. Ani genetické testy v této situaci nepomohou, určení pohlaví želv totiž není závislé na DNA. Vědci si však poradili elegantně. Na základě odběrů krevní plazmy stanovili hladiny pohlavních hormonů a podle nich určili, zda daný vzorek pochází od samce či samice.

Kareta obrovská je jednou z nejznámějších mořských želv. | Zdroj: Wikimedia Commons

 

Jsou na vině změny klimatu?

Podle dlouhodobého měření klimatických změn na ostrově Raine, který je zásadní lokalitou pro želvy v publikované studii, došlo v tomto územní k prokazatelnému oteplení ve srovnání s devadesátými léty minulého století. Nabízí se však otázka, zda je želví feminizace důsledkem vnějších jevů (zmíněná plošně se zvyšující teplota okolí), nebo jde o „cílenou“ akci samic, které záměrně kladou vejce v teplejších zónách.

S ohledem na to, že více samiček znamená zároveň posílení početnosti populace, mohlo by být takové chování záměrnou strategií. Pokud by měly želvy z jakéhokoliv důvodu pocit, že jejich početnost slábne, nasměruje matka příroda vejci obtěžkané samičky do teplejších oblastí. A hned je v další generaci o dost více potenciálních matek.

Výzkumníci v souvislosti se zjištěnými výsledky okamžitě přemýšlejí, zda v rámci ochrany želv nezajistit aktivní snižování teploty líhně v klíčových lokalitách. Poměry pohlaví by se tím vyrovnaly a v populaci želv by nedocházelo k větší ztrátě genetické pestrosti. Bylo by však víc než vhodné v takových případech postupovat obezřetně. Nikdo totiž neví, jak to vlastně bylo (a je) s želvami „normálně“. Třeba i před tisíciletími, dávno před tím, než vzal člověk do ruky pipetu, brázdily moře flotily želvích samic. A samců bylo prostě vždy o něco méně. Tak daleko ale bohužel lidská paměť nesahá.

Zdroj: Wikipedia, Livescience.com

 

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago