Když hejno špačků zdobí oblohu

Published by
Olga Hušková

Výborná pohybová koordinace umožňuje mnoha druhům ptáků žít v početných skupinách, aniž by mezi nimi došlo při náhlém vzlétnutí či cílených přesunech k nechtěným kolizím. Fotografie a videozáznamy tisícihlavých hejn špačků dokumentují jejich letecké umění.

Hejno špačků
Kredit: John Holmes, CC BY-SA 2.0

Donedávna bylo velmi těžké zjistit, jak ptáci dokážou vytvářet na obloze takto složité obrazce bez jediné nehody. Uvažovalo se o fenoménu jakéhosi „kolektivního vědomí“ či telepatii v rámci celého hejna. Vědcům ale s postupem času usnadňuje život stále se zdokonalující technika – kamery přinášejí perfektní záběry s možností značného přiblížení a zpomalení letícího hejna, výkonné počítače zpracovávají složité matematické modely. A vypadá to, že záhada koordinovaného pohybu jednotlivců v hejnech je prostší, než se zdálo.

Ptáci v hejnech se řídí podle sousedů

Z pohledu jednotlivých ptáků skutečně nemusí jít o žádnou velkou vědu. Změní-li směr či rychlost váš soused, učiníte totéž. Při špičkové pohybové koordinaci a s rozvinutým smyslovým vnímáním, kterým zvířata žijící v hejnech disponují, nejde o nic těžkého. Zatímco změnu rychlosti akceptují s jistým zpožděním všichni jedinci, kteří buď zaplňují mezery před sebou, nebo naopak brzdí, změnu směru letu učiněnou jediným ptákem sledují pouze jeho nejbližší sousedé (tedy cca 7 dalších jedinců), kteří postupně řetězovou reakcí strhnou část hejna k vybočení z formace. K nesourodému pohybu velkých hejn dochází rovněž z důvodu rozdílného zdravotního stavu a kondice jednotlivých zvířat – někteří mohou trochu zaostat, uhnout či zrychlit, čímž mění impuls vyslaný vůči dalším kolegům v jejich bezprostřední blízkosti. Do leteckých obrazců dramaticky zasahují také predátoři, jimž je třeba se urychleně vyhnout. Vždyť právě z důvodu malého rizika ulovení jedince se ptáci do takto početných skupin sdružují. Než se dravec rozhodne, zda chňapnout pařáty vpravo, či vlevo, zmizí mu všechna kořist z dosahu.

Pohotové změny pohybu hejna

Na rozdíl od ryb dokážou ptáci významněji změnit směr pohybu hejna (např. čelem vzad), čímž se mění i pozice jednotlivců vůči celku. Ti, kteří byli vpředu, se v okamžiku ocitnou na konci letové formace. Obrovské hejno proto není jednotné a na obloze působí jako nevypočitatelné rozbouřené moře, které pozorovateli poskytuje působivé přírodní divadlo.

Zdroje:

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

1 rokem ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago