Categories: Lidé a příroda

Nechceme palmový olej v potravinách ani v palivu

Published by
ZOO Magazín

Palmový olej a důsledky jeho pěstování se stal tématem posledních měsíců zejména na sociálních sítích, ale i v mainstreamových médiích. Tlak evropských občanů a spotřebitelů může pomoct k tomu, aby se používání palmového oleje omezilo nejen v potravinářství, ale např. i v oblasti biopaliv a krmiv pro hospodářská zvířata.

Idylka v palmovém háji? Palmy rostly 5–7 let, plodit budou dalších 20, pak bude potřeba začít znovu. Kde budou mezitím žít původní obyvatelé pralesa? | Kredit: Wikipedia – Public Domain

Na problém dlouhodobě upozorňuje Koalice proti palmovému oleji, která na svých stránkách nabízí základní i podrobné informace o vlivu pěstování a užívání palmového oleje na přírodu i na nás. Před pár dny sdílela petici organizaci Rainforrest Rescue „Řekněte EU, aby zakázala biopaliva!“

Tady všude kdysi býval prales. | Kredit: Achmad Rabin Taim, Wikipedia CC-BY 2.0

Jen za loňský rok se do Evropy dovezlo 1,62 mil. tun (1 620 000 000 kg) palmového oleje jen pro produkci bionafty, k jehož vypěstování bylo potřeba 5 500 km2 plochy, kterou dříve zabíral deštný prales (ekvivalent šestiny území České republiky). Biopaliva obecně jsou slepou cestou ekologicky i ekonomicky, při výrobním procesu na jeden litr biopaliva v naprosté většině spálíte více než jeden litr klasické nafty.

Vykácet a vypálit, zasadit palmy a jde se na další čtverec. | Kredit: NASA

Právě vysoká poptávka po produkci palmového oleje stála za vypalováním pralesů v Indonésii v loňském roce, kdy v nekontrolovaných požárech lehlo popelem celkem 17 000 km2 tamních deštných pralesů. Palmový olej je dnes takřka ve všem, od potravin přes krmiva pro hospodářská zvířata, drogerii a kosmetiku až právě po biopaliva.

Kvůli těmto plodům a jejich oleji… | Kredit: Pixabay – Public Domain

V pondělí 1. února 2016 začíná facebooková akce „Den kdy řekneme firmám, že tu nechceme jejich výrobky s palmovým olejem“ založená Romanem Munzarem, které se již v tuto chvíli účastní téměř 30 tisíc lidí. Ti budou psát e-maily a dopisy koncernům, které vyrábějí produkty prodávané na našem trhu a obsahující palmový tuk, se sdělením, že je jednoduše kupovat nebudou. Není to žádný problém, sami se těmto výrobkům vyhýbáme a nijak netrpíme.

K oběma výzvám se za redakci ZOO Magazínu připojujeme.

Chcete-li se o palmovém oleji a důsledcích jeho pěstování dozvědět více, zkuste například dokument Michala Gálika Zelená poušť:

Vzorové texty a rady, jak s firmami komunikovat, najdete na facebookových stránkách akce nebo na stránkách Koalice proti palmovému oleji.

ZOO Magazín

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago