Obří stonoha uloví i netopýra

Published by
Olga Hušková

Stonoha obrovská dorůstá délky až 30 cm.
Kredit: tontantravel, Flickr – CC BY-SA 3.0

Velké druhy stonožek (třída Chilopoda) najdeme v tropických a subtropických oblastech celého světa. Pokud je v přírodě potkáme, není radno s nimi manipulovat, neboť jsou rychlé, obratně se brání a jejich kousnutí bývá velmi bolestivé. A v jídle si rozhodně nevybírají.

Stonoha obrovská (Scolopendra gigantea), obyvatel jižní Ameriky a Karibiku, patří mezi největší zástupce rodu Scolopendra. Tento členovec, který může dorůst až 30 centimetrů délky, je vybaven účinnými jedovými žlázami v kusadlech a jeho jídelníček tomu odpovídá. Stonohy loví hmyz a další členovce, menší obojživelníky, ale i plazy, ptáky a savce. Vybírají si takovou kořist, kterou dokáží bez problémů zkonzumovat, tedy např. ptáky do velikosti vrabce či hlodavce hmotnostně srovnatelné s myší.

V přírodě stonohy osidlují vlhkou vrstvu půdy či spadaného listí, najdeme je i v jeskyních – do jejich jídelníčku proto patří také menší druhy netopýrů. Při lovu létajících savců dokáží stonohy obratně zdolávat stropy jeskyní, při manipulaci s poměrně těžkou kořistí se udrží podkladu jen několika páry nohou.

(Video v lepší kvalitě je ke shlédnutí na stránkách www.arkive.org.)

Převážně tropické stonožky z řádu stejnočlenek mají tělo rozdělené na 21-23 shora zploštělých článků, z nichž každý nese jeden pár nohou. V terénu se dokáží pohybovat překvapivě rychle a zvládají i couvání, pokud snad zalezou do příliš úzkého otvoru. Hlava je kryta chitinovým štítem a krom citlivých tykadel na ní najdeme i jeden pár končetin přetvořených na účinné lovecké zařízení zakončené ostrými drápky a vývodem jedové žlázy. Tato „kusadla“ mají vysokou schopnost regenerace, po odstranění znovu dorůstají. Dýchání stonožek zajišťují vzdušnice ústící na boku těla. Samice snášejí vajíčka, která hlídají a obtáčejí vlastním tělem.

Díky nepřehlédnutelným tělesným rozměrům a snad i jisté dávce rizika spojené s jejich chovem si stonohy získaly mnoho příznivců mezi teraristy, přestože se jedná o zvířata poměrně útočná a jejich kousnutí může být člověku nebezpečné. Neopatrný chovatel musí v takovém případě počítat se silnou bolestí v místě zranění, pocity mrazení, horečkami, závratěmi a celkovou slabostí těla. Úmrtí hrozí jen výjimečně v případě extrémně citlivých jedinců alergických na stonožčí jed. Velké druhy stonožek se řádově dožívají několik let, nepodložené údaje hovoří až o dvacetiletých zvířatech.

Na závěr nabízíme ještě jedno video ze života stonožek – toto však končí neúspěchem útočníka, který se rozhodl posvačit mláďata severoamerických křečků. Výsledkem souboje je jednak vítězství nebojácné křeččí samičky, jednak i vydatná večeře, neboť máloco v přírodě přijde nazmar.

Zdroj: www.arkive.org, en.wikipedia.orgwww.animaldiversity.org

Olga Hušková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago