Novinky

V Indickém oceánu vědci zaznamenali zvuky dosud neznámé populace plejtváků obrovských

Published by
Denisa Bartůňková

Vědci se domnívají, že se v Indickém oceánu vyskytuje dosud neobjevená populace plejtváků obrovských (Balaenoptera musculus). Zaznamenali totiž neobvyklé zvuky kytovců na třech různých místech. V západním Arabském moři, u pobřeží Ománu a také na souostroví Chagos ve střední části Indického oceánu.

Plejtvák obrovský patří mezi největší současné živočichy. Kredit: Torulus, Pixabay

Doposud se předpokládalo, že se v této oblasti nachází jen jedna populace plejtváků obrovských, která se vyznačuje svými specifickými zvuky někdy označovanými jako „písně“. Nedávno zachycené zvuky se ale neshodovaly s těmi dosud zaznamenanými, z čehož odborníci usuzují, že se v Indickém oceánu nachází alespoň ještě dvě další populace.

Vzhledem k tomu, že jsou zvuky mořských živočichů hojně studovány po celém světě, je takový objev pro vědce něčím velice vzrušujícím. „Bylo docela pozoruhodné najít v získaných datech zcela odlišnou a jedinečnou píseň, která navíc nejspíše patří vzácným plejtvákům,“ říká Salvatore Cerchio, ředitel programu na ochranu kytovců.

Téměř vyhubený druh

Cerchio uznává, že je velice obtížné identifikovat na dálku zaznamenané zvuky a navíc je spojit s konkrétním druhem či dokonce populací. Přesto je to podle něj i bez vizuálních nebo genetických údajů možné. Své přesvědčení odborníci založili nejen na důkladném porovnání zvuků s předchozími záznamy, ale také na výpovědi svědků. Ti několik poté, co mikrofony u pobřeží Ománu zaznamenaly zvuky kytovců, údajně zpozorovali v moři právě plejtváky obrovské.

Plejtváci jsou považováni za jedny z největších zvířat, jaké kdy na Zemi žily. V současné době patří k ohroženým druhům kvůli extrémnímu lovu, který se na ně hojně pořádal hlavně ve 20. století. Hon na tyto mořské savce vedl téměř k jejich vyhynutí. Teprve v roce 1967 ho zakázala Mezinárodní komise. Ale ještě ke konci šedesátých let se Sovětský svaz významně podílel na intenzivním nelegálním lovu a podle odhadů zabil i přes zákaz celkem 1294 zvířat.

Ohrožení stále trvá

Vzhledem k intenzivnímu lovu a pozdnímu objevení nové populace je dost možné, že skupinka dosud neobjevených plejtváků bude velmi malá. „Tito živočichové nutně potřebují posouzení stavu a ochranářské opatření,“ uvádí ředitel programu na ochranu kytovců. Plejtváky stejně jako jiné mořské živočichy totiž ohrožuje rybolov, lodní přeprava i průzkum a výroba fosilních paliv. Další výzkumy u pobřeží Ománu, Pákistánu a severní Indie by mohly pomoci ověřit, zda plejtváci skutečně patří k nové populaci. Vědce nyní čeká shromažďování vizuálních i genetických dat.

Zdroje: Sciencealert, Inter-Research Science publisher

Denisa Bartůňková

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago