Novinky

V Olomouci se narodil sameček levharta

Published by
Michal Peterka

Vzácným přírůstkem se může nově pochlubit olomoucká zoo. Na konci října se zde narodilo mládě kriticky ohroženého levharta mandžuského.

Nejnovější přírůstek se v budoucnu stane novým chovným samcem pro jinou zoologickou zahradu.
Kredit: © Milan Kořínek, Zoo Olomouc

Je to kluk!

Mládě se narodilo samici Izabele a samci Edwardovi a jedná se o 13. odchovaného potomka levharta mandžuského ve zdejší zoo. Při kontrole pohlaví bylo zjištěno, že se jedná o samečka. Ten je již druhým mládětem narozeným v přírodní expozici, kterou zoo otevřela v roce 2013. Rozprostírají se zde 3 venkovní výběhy a návštěvnický prostor, který připomíná velkou jeskyni. Matka i mládě jsou momentálně zavřeni ve vnitřní ubikaci, neboť potřebují maximální klid.

Otec Edward se narodil v roce 2001 v pražské zoo, na Hané je od roku 2005. Matka Izabela se narodila již v Olomouci, a to v druhém vrhu levhartího páru Atas a Daniel. Čerstvý sameček je 5. společným potomkem Edwarda a Izabely. Kromě zmíněných mláďat odchovali ještě samečky Terryho a Raya a samičky Miu a Doubravku.

Sameček je pátým společným mládětem páru Edward a Izabela. | Kredit: © Milan Kořínek, Zoo Olomouc

Olomouc pomáhá levhartům i ve volné přírodě

Chov levhartů v olomoucké zoologické zahradě započal v roce 2001 – samice Atas, která sem přišla z pražské zoo, porodila dvě koťata, Akima a Any. Další 2 mláďata, Izabelu a Naty, měla Atas s novým samcem Plaváčkem, který zde byl umístěn během povodní v Praze. Následující mládě, samičku Áju, přivedla na svět se samcem Danielem, se kterým přišla v minulosti do kontaktu již v Praze. Poslední mláďata – Kitty, Elixu a Hoggara – měla s novým partnerem Edwardem. V chovu následně pokračovala samice Izabela. Kromě chovného páru a jejich mláděte je momentálně v zoo chována také mladá samice Suiyana z ústecké zoo.

Olomoucká zoo se také zapojila do ochrany levhartů mandžuských žijících ve volné přírodě. V roce 2005 poslala samici Kitty do Novosibirsku, kde se stala součástí programu pro vypuštění do volné přírody.

Ve své domovině je levhart mandžuský obávaným lovcem. | Kredit: © Milan Kořínek, Zoo Olomouc

Levhart mandžuský (Panthera pardus orientalis) je kriticky ohrožený poddruh levharta skvrnitého. Volně se vyskytuje na pomezí Ruska, Číny a Severní Koreje. Jeho přirozeným biotopem jsou smíšené lesy. Loví jeleny, prasata či zajíce. Hlavním důvodem jeho kritického stavu je úbytek přirozeného biotopu a nelegální lov. Ve volné přírodě žije přibližně 80 jedinců tohoto levhartího poddruhu. Malá populace je příčinnou častého úhynů mláďat, neboť rodiče jsou mezi sebou mnohdy geneticky příbuzní.

V zoologických zahradách je situace o něco šťastnější – je v nich chován takřka dvojnásobek levhartů, než ve volné přírodě. V Evropě chová tento podruh 54 zoo, přičemž 3 v České republice. Kromě zmíněné olomoucké zoo to jsou ještě zahrady v Praze a Ústí nad Labem. Naše země patří v odchovu levhartů k chovatelským špičkám.

Zdroje:

Michal Peterka

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago