Categories: Lidé a příroda

Vědci našli nehořlavého jestřába

Published by
Robert Kostner

Jestřáb Cooperův (Accipiter cooperii), kterého vědci objevili objevili v blízkosti překladiště odpadu u kanadského Vancouveru, je považován za znečištěním nejvíce zasaženého ptáka na světě. Jestřáb měl v těle tak vysoké hladiny chemických zpomalovačů hoření, že byl v podstatě nehořlavý.

Jestřáb Cooperův s kořistí  |  Kredit: Sagamore66, Wikipedia

Tým kanadských vědců z McGillovy univerzity učinil tento překvapivý objev při analýze vzorků jaterní tkáně z dravců, kteří byli objeveni zranění nebo mrtví v oblasti širšího Vancouveru. Odborníci porovnávali hladiny toxických polybromovaných difenyléterů (PBDE) v jaterním tuku 13 dravců z celého Vancouveru. U 12 z nich naměřili v průměru úroveň PBDE 1873 ppb (parts per bilion – částí na miliardu), ale jeden dravec nalezený u skládky v Langley měl koncentrace 105násobné.

Jestřáb Cooperův
Kredit: www.GlynLowe.com, CC BY 2.0

Hladiny PBDE v těle kontaminovaného jestřába byly 196 ppm (parts per million – částí na milion), tedy podstatně vyšší než hodnoty, které výzkum zaznamenal u ostatních vancouverských dravců a u ptáků nalezených buď v městech v Kalifornii, nebo na skládkách elektronického odpadu v Číně. Jestřáb sice zřejmě nezemřel přímo v důsledku kontaminace, ale je pravděpodobné, že se toxicita látek projevovala ve snížené produkci hormonů štítné žlázy, což mělo dopad na jestřábův metabolismus, jeho růst a chování.

PBDE jsou skupina chemických látek, které fungují jako zpomalovače hoření a bývaly široce používány v počítačích, elektronice, automobilech, kobercích a nábytku. I když mnoho z těchto látek bylo od roku 2000 v Kanadě zakázáno, i nadále se hromadí na skládkách, kam lidé vyvážejí starší věci obsahující PBDE. V deltě řeky Fraser v Britské Kolumbii se například množství PBDE zdvojnásobilo každé čtyři roky v průběhu posledních čtyř desetiletí. To samozřejmě mohlo mít významný vliv na populace živočichů, kteří žijí v okolí.

„Mnoho zvířat, včetně kojotů, orlů a jestřábů, profituje z přebytku potravin v našich městech. Daní za to je bohužel vysoká míra znečištění. Úrovně zpomalovače hoření u špačků, oblíbené kořisti jestřábů, kteří žijí v blízkosti skládky, byly 15krát vyšší než hodnoty týchž látek u špačků nalezených jinde ve Vancouveru,“ uvedl profesor Kyle Elliott z Katedry přírodních zdrojů McGillovy univerzity, jeden z autorů studie, která byla nedávno zveřejněna v časopise Science. „Byli jsme překvapeni takovými úrovněmi nebezpečných látek v prostředí, o kterém si myslíme, že je „zeleným“ městem. Můžeme jen doufat, že vzhledem k zákazu PBDE se úrovně těchto nebezpečných látek u ptáků rychle sníží. Již nyní pozorujeme rychlé poklesy hladin znečištění u volavek a kormoránů v oblasti Vancouveru.“

Mladý jestřáb Cooperův | Kredit: sherseydc, Wikipedia, CC BY 2.0

Zdroje:

Robert Kostner

Šéfredaktor

Recent Posts

V Americe se narodila vzácná žirafa. Chybějí jí skvrny.

Doposud bezejmenná samička žirafy s netypickým hnědým zbarvením přišla na svět v Brights Zoo ve státě Tennessee.…

8 měsíců ago

Proč mají pavouci osm nohou?

Tělo hmyzu je uspořádáno do segmentů a ve většině případů nese tři páry kráčivých končetin.…

9 měsíců ago

Dlouhý život – výsada kliďasů a řádových sester

V jak dlouhý život můžeme doufat? Co vše jeho délku ovlivňuje? Jaké je kostrukční maximum,…

11 měsíců ago

Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky - ptačí opylovače - jsme…

12 měsíců ago

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o žížalách (ale báli jste se zeptat)

Schválně si zkuste odpovědět na pár „jednoduchých“ otázek. Například… má žížala hlavu? Jak přijímá potravu?…

12 měsíců ago

Opravdu mají myši rády sýr?

Odpověď je na první pohled jednoduchá. Samozřejmě ano, proč by neměly. Myši snědí leccos, od…

1 rokem ago