Novinky v zoo: velbloudí samička a dvojčata pásovců

V českých zoologických zahradách se tento týden mluvilo hlavně o nové velbloudici a neobvyklých dvojčatech. Kde se radují z unikátních pásovců?

Nová velbloudice přijela z Německa. | Foto: Zoo Tábor

Velbloudí pár v Táboře

Zoologické zahradě v Táboře se podařilo sehnat partnerku pro tamního velblouda Jepa. Jeho nová společnice jménem Frieda přijela ze zoologické zahrady v německém městě Chemnitz. Společně budou obývat zcela nový výběh pro velbloudy o rozloze kolem dvou a půl tisíc metrů čtverečních, který byl dokončen letos v září.

Zatím však budou odděleni plotem. „Samičce je nyní 1,5 roku a na páření je zatím příliš mladá. Její vhodný reprodukční čas nastane zhruba za dva roky, proto musí být nyní od Jepa oddělena plotem,“ vysvětluje důvod odloučení velbloudů zoolog Ondřej Kott.

Fotografie dvojčat pásovců

Plzeňské zoo se po roce podařilo odchovat další pásovce štětinaté. A tentokrát hned dvojčata. Tříměsíční mláďata Danuba a Dominiku se poprvé ukázala médiím. Jsou již čtvrtým přírůstkem pásovců v Plzni. „Mezi prvním a druhým a druhým a třetím mládětem byla veliká pauza. Proto jsme rádi, že se nyní podařilo odchovat po roce hned dvojčata,“ uvedl pro Českou televizi mluvčí Zoo Plzeň Martin Votruba.

Plzeňská zoo chová pásovce nepřetržitě 15 let, předtím zde žili i v 60. letech minulého století. Nyní chová zoo dva druhy – pásovce štětinaté a kulovité. Nová mláďata však zatím návštěvníci neuvidí. „Z důvodu klidu pro odchov jsou nyní mimo expozice. Sameček z těchto dvojčat se ale v dohledné době objeví v amazonském pavilonu,“ řekl Votruba České televizi.

Chov těchto zvířat není jednoduchý z hlediska zabezpečení. Pásovci umí velmi dobře hrabat a hloubit nory. Podle Votruby se dokážou pásovci prohrabat i cihlovou zdí. „Jsou dokonce historické zkušenosti, že se zvládli dostat i přes asfalt,“ uvedl.

Dvojčatům pásovce jsou nyní tři měsíce. | Foto: FB Zoo Plzeň

Pro seniory za desetikorunu

Po dobu jednoho týdne budou moci senioři navštěvovat děčínskou zoo za zvýhodněné vstupné. Lidé ve věku nad 65 let budou od 2. do 8. října platit za vstup do areálu zahrady pouhou desetikorunu. Akce v zoo je součástí Týdne nejen pro seniory, který pořádá Statutární město Děčín, při němž mohou senioři v týdnu od 2. do 8. října využívat nabídek nejrůznějších děčínských organizací, čerpat slevy a účastnit se zajímavých akcí.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..