Poslední samec bílého nosorožce umírá. Většinu života strávil ve Dvoře Králové

Na světě zbývají už jen poslední tři zástupci nosorožců tuponosých severních – samice Najin, její dcera Fatu a samec Súdán. V keňské rezervaci je nepřetržitě hlídá ochranka. Súdán žil do roku 2009 v Zoo ve Dvoře Králové, poté byl přesunut do volné přírody. Záchranáři doufali, že by se tam mohl rozmnožit. Nestalo se. Nyní je Súdánovi 45 let, což je na nosorožce mnoho, a sužuje ho opakovaná infekce v noze. Záchranáři se obávají nejhoršího.

Poslední samec nosorožce bílého na světě je neustále střežen před pytláky. Flickr.com

Možná odchází další živočišný druh. Keňská rezervace Ol Pejeta na svých sociálních sítích oznámila, že stav posledního samce bílého nosorožce na světě je vážný. „Na konci roku 2017 se Súdánovi na pravé zadní končetině rozšířila infekce. Tým z celého světa jeho stav okamžitě zvážil a nasadil léčbu, na kterou nosorožec dobře reagoval. Začal se znovu běžně pohybovat a i jeho stravovací návyky se vrátily do normálu,“ napsala na Facebooku Ol Pejeta.

V posledních dnech se ovšem na tomtéž místě objevila další infekce, tentokrát hlubší. Noha se nehojí dobře, a to i přes veškeré úsilí veterinářů a ošetřovatelů. „Současný stav Súdána v nás vyvolává velké obavy – jde o velmi staré zvíře a my nechceme, aby jakkoli trpěl,“ uvedli ošetřovatelé. Královéhradecká zoo přes svůj Facebook oznámila, že o situaci bude dále informovat.

Pokusy o rozmnožení

Súdán dostal jméno po zemi, v níž se narodil a žil a do svých dvou let. Od roku 1975 pak přebýval více než 30 let ve Dvoře Králové. Ošetřovatelé doufali, že by se mohl ve volné přírodě rozmnožit, proto ho v roce 2009 společně s dalšími třemi nosorožci přesunuli do Keni. „Bohužel ten pokus nedopadl. Bylo tam páření, dokonce mladší samice Fatu byla snad březí, ale došlo k potratu a změnám na děloze. Následky jsou takové, že v tomto okamžiku nelze severní nosorožce rozmnožovat přirozeně a jejich jediná cesta je asistovaná reprodukce,“ řekl ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas pro Českou televizi.

Ani pokusy o umělé oplodnění však zatím nebyly úspěšné. Druhý samec, který byl z České republiky do keňské rezervace přesunut, ale později zemřel. Rabas přesto tvrdí, že podle něj byl pokus o rozmnožení ve volné přírodě správným krokem. Poslední tři kusy nosorožců tuponosých severních žijí polodivokým způsobem – od ošetřovatelů dostávají jídlo a časem si k nim vybudovali vztah.

Tento druh nosorožců již téměř vyhynul kvůli pytlákům, kteří obchodují s rohy nosorožců. Podle pověr má totiž rohovina léčivé účinky. I v rezervaci tak těmto zvířatům hrozí velké nebezpečí, strážci je hlídají 24 hodin denně. I přes veškeré úsilí je ale osud nosorožců bílých nejistý.

Zdroje: Ol Pejeta ConservancyČeská televize

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..