Papoušci kakadu v Austrálii se navzájem učí, jak vyrabovat popelnice

Papoušci kakadu (Cacatua galerita) v Sydney se plně přizpůsobili městskému prostředí. Běžně hasí žízeň ve veřejných pítkách a jídlo si hledají na ulici. Někteří se dokonce naučili, jak zvedat víka odpadkových košů, aby se mohli nakrmit vyhozenými zbytky. Nedávno si obyvatelé i vědci všimli, že se tento jev postupně šíří desítkami nových předměstí. Myslí si, že je to důsledek kulturního učení mezi ptáky.

Kakadu jsou velcí, bílí a hluční papoušci. Zdroj: patrickkavanagh, Flickr, CC BY 2.0

Obyvatelé na rabování papoušků kakadu zareagovali zatěžováním poklopů popelnic cihlami nebo kameny. Kakaduové však přišli na to, jak tyto těžké předměty svalit na zem. Jakmile překážku odstraní, mohou  hladoví ptáci nadzdvihnout víko zobákem, opřít si ho o hlavu a kráčet pod ním, dokud se popelnice zcela neotevře.

Rozdílné techniky

Výzkumný tým vedený bioložkou Barbarou Klump z Institutu zvířecího chování Maxe Plancka v Německu shromáždil 1396 zpráv od obyvatel na 478 předměstích Sydney. Celkově jim lidé nahlásili 338 incidentů rabování. Výsledky šetření ukazují, že se před rokem 2018 nacházeli papoušci schopni otevírat popelnice pouze na třech předměstích Sydney. Ty jsou od sebe poměrně vzdálené. Po roce 2019 byl tento fenomén pozorován v dalších 41 okolních čtvrtích.

Pro vědce je velmi zajímavé, že ne všichni ptáci používají pro otevření popelnice stejnou techniku. Například na severu Sydney kakaduové nadzdvihávají víko zobákem a pomalu se posouvají k pantům, dokud se poklop nepřeklopí, zatímco ve středu ptáci spíše hopsají s víkem na hlavě. Záleží pravděpodobně na tom, koho ptáci napodobovali, když se tuto dovednost učili. „Naše výsledky ukazují, že šíření inovací může vést nejen k etablování kultury, ale může také dále vést ke vzniku geograficky odlišných subkultur,“ píší autoři.

Výzkum zvířecího kulturního předávání dovedností a jejich šíření je náročná věda, které byla doposud věnována jen malá pozornost, přestože jsou tito ptáci velmi společenští a chytří. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že kakaduové jsou stejně chytří jako šimpanzi, kteří také vykazují důkazy o sociálním učení a kulturním přenosu.

Inteligentní jako šimpanzi?

Šimpanzi jsou zase známí tím, že se od sebe navzájem učí získávat med prostřednictvím klacíku. Papoušci kakadu jsou podobně učenliví, což potvrzují i obyvatelé Sydney, kteří si mnohokrát všimli, jak jeden z ptáků otevírá koš a ostatní sedí kolem a bedlivě ho pozorují. Místní věří, že se od zkušeného jedince ostatní pozorně učili. 

„Ačkoli z těchto svědectví nelze ještě vyvozovat validní výsledky, pozorované vzorce chování odpovídají definicím sociálního učení,“ píší autoři. Pokud mají pravdu, čeká další předměstí nevyhnutelné ptačí překvapení. Možná, stejně jako v Torontu ovládaném mývaly, budou muset městské rady přijít s novými návrhy popelnic.

Zdroj: Sciencealert

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..