Žraloci si rychle zvyknou na hudbu. Neumějí ale rozeznávat žánry

Žraloci se podle nové studie dokážou svižně naladit na hudbu. Během pokusu si jazzovou muziku snadno spojili s jídlem a naučili se tento druh hudby rozpoznávat. Když do testu ale vstoupila i vážná hudba, zvířata byla zmatená.

Pět z osmi žraloků začalo jazz pozpoznávat. | Zdroj: Pixabay.com

Skupina výzkumníků z Macquarie University in Sydney se zabývala tím, zda může mít hudba na žraloky vliv. Podle studie zveřejněné v Animal Cognition zvládli žraloci doplavat tam, kde hrál jazz, aby na místě našli jídlo. Tuto schopnost si utvořilo pět z osmi zkoumaných žraloků. Už dříve se předpokládalo, že žraloci si umí spojit zvuky lodních motorů s potravou. Turisté totiž často házejí přes palubu jídlo, aby žraloky přilákali a mohli si užít takzvané „cage-diving expeditions“ – tedy potápění ve velké kleci, během něhož se mohou lidé dostat ke žralokům velmi blízko.

Schopní se učit

Žraloci si podle studie umí vybudovat velmi rychlou spojitost mezi zvukem a místem, kde čekají potravu. „Lidé obecně zřaloky velmi podceňují, pokud se jedná o jejich schopnosti učení. Mnoho lidí si myslí, že to jsou bezduchá instinktivní zvířata. Oni přitom mají opravdu velké mozky a jsou mnohem chytřejší, než předpokládáme,“ citoval The Guardian výzkumnici Vilu Poucovou.

Když ale vědci přidali do testu klasickou hudbu, žraloci byli zmateni. Z protilehlých rohů bazénu hrály dva odlišné žánry, a oni netušili, kam plavat. „Věděli, že musejí něco udělat, když začala hrát vážná hudba. Ale neuměli si uvědomit, že se musí přesunout někam jinam,“ popsal pro The Guardian výzkumník Culum Brown. „Úloha byla těžší, než se může zdát. Žraloci se museli naučit, že různá místa jsou spojená s určitým žánrem hudby a s jídlem. Kdyby víc trénovali, možná by to zvládli,“ dodal.

Zdroje: The Guardian, National Geographic

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..