Mohou psi jíst čokoládu?

Pro páníčky lahůdka, pro psy však životu nebezpečná strava. Řeč je o čokoládě. Přestože ji my, lidé, milujeme, našeho pejska může i připravit o život. V dnešním článku se dozvíme, v čem spočívá nebezpečnost kakaové dobroty pro naše čtvernohé kamarády a co dělat, pokud už pejsek čokoládu snědl.

Lidské dobroty mohou být pro psy až smrtelně nebezpečné. | Zdroj: Pxhere.com

Co je pro mě, není pro psa

Lidé velice rádi přenášejí lidské vlastnosti na psy. A když už mohou mít pejsci lidskou povahu, zajisté mají i lidské chutě. Proč jim tedy odpírat sladkosti, když je my sami máme tak rádi? Inu, právě proto, že pes není člověk. Příroda mu nastavila žaludek i trávicí systém na zcela jiný jídelníček. Zbytky od lidské večeře nejsou až na výjimky vhodné pro žádného psa, ale pokusy přilepšit chlupatým čtvernožcům některými laskominami mohou vést k hotové katastrofě.  Veterináři by mohli vyprávět…

Čokoláda obsahuje stimulanty theobromin a kofein. Obě látky „přehřívají“ oběhový a nervový systém zvířete a mohou jej rychle dovést ke kolapsu. Zatímco člověk dokáže tyto látky rychle odbourávat, v těle psa se hromadí a snadno překročí kritickou hranici. Následkem mohou být křeče, záchvaty, výpadky v srdečním rytmu, vnitřní krvácení či dokonce infarkt.

Čokoláda jako jed

V zásadě platí přímá úměra – velký pes snese více čokolády než malý. Čím více čokolády pes pozře, tím většímu je vystaven riziku. Důležitý je také druh zkonzumované čokolády. Nejtoxičtější jsou ty s vysokým obsahem theobrominu, tedy ty co nejtmavší. Hořká čokoláda („na vaření“) a čisté kakao jsou skutečnou hrozbou, zatímco bílá či mléčná čokoláda mohou psu „pouze“ rozhodit trávení. Průběh eventuální otravy závisí také na individuální vnímavosti konkrétního psa ke zmiňovaným nebezpečným látkám.

Někteří psi nadšeně zbaští cokoliv, co si dá páneček do úst. Což ovšem nemusí znamenat, že jim to chutná… | Zdroj: Pixabay.com

Pokud váš padesátikilový leonberger „vyluxoval“ poslední kostičku mléčné čokolády, pravděpodobně se mu nic nestane a následek ani nezaznamenáte. Jestli se ale dostala maličká čivava k celé tabulce, jde o život. V případě tmavé čokolády se vyplatí neriskovat a raději se co nejdřív vypravit s hltavým strávníkem k veterináři, neboť již 25 gramů hořké čokolády (tedy čtvrtka obvyklé tabulky) obsahuje dost teobrominu na to, aby otrávilo dvacetikilového psa. Pokud by malý pes pozřel celou tabulku, je riziko jeho úmrtí až 50%.

Čokoláda na vaření? Mimořádně jedovatá. | Zdroj: Pixabay.com

Příznaky otravy a postup při léčbě

Pokud ztratíte přehled o tom, co přesně váš pes v nestřeženém okamžiku zkonzumoval, raději neotálejte a vyrazte rychle na veterinu!

Příznakem otravy čokoládou, která se vždy dostaví s určitým zpožděním, je silné slinění, porucha trávení a zvracení, zvýšení srdeční aktivity, nárůst spotřeby tekutin či průjem. Psychickým projevem bývá zvýšená nervozita a hyperaktivita. Tyto symptomy se mohou dále stupňovat směrem ke ztrátě tělesné koordinace, třasu i křečím, které v extrémním případě přecházejí do kómatu, zástavě dýchacích funkcí či kolapsu srdečního svalu. Vedlejším negativním efektem konzumace čokolády může být zánět slinivky břišní způsobený vysokým obsahem tuků.

Vyvoláním zvracení u psa co nejdříve po konzumaci čokoládového pamlsku dojde k zamezení dalšího vstřebávání škodlivých látek do těla. Tento postup je účinný zhruba do 4 hodin od nemilé události. Měl by však probíhat vždy po konzultaci s veterinářem, neboť pes, u nějž se již začínají projevovat příznaky otravy, by se mohl zadusit vlastními zvratky. Pozdější léčba nepodchycené otravy patří výhradně do rukou odborníků a bude pravděpodobně vyžadovat i několikadenní hospitalizaci na speciální klinice.

Bezpečných pamlsků pro psy najdeme na trhu dost. | Zdroj: Pixabay.com

A ještě jedna dobrá rada na závěr – pokud pes pozřel čokoládu přímo před našima očima, je možné se otravě vyhnout zcela včasně vyvolaným zvracením. V takovém případě by nám mohl správný postup, jak bezpečně vyvolat zvracení u psa, poradit i veterinář po telefonu.

Zdroje: Kynologický klub Lety, LiveScience.com

 

(Zobrazeno celkem 199-krát, 1 zobrazení dnes)
Share