1100 zmrzačených delfínů od začátku roku. Moře jich ve Francii vyplavilo rekordní počet

Na francouzských březích Atlantiku se v posledních měsících objevilo nevídané množství delfíních těl. Navíc zmrzačených. Od ledna jich bylo nalezeno už 1100. Nejpravděpodobnější příčinou jejich zohavení a následné smrti jsou rybáři, kteří jim uřezávají kusy těl, aby si nepoškodili sítě. Francouzský ministr životního prostředí se rozhodl zasáhnout a slíbil vypracovat plán na ochranu těchto živočichů.

Delnífi umírají kvůli vysoké poptávce po levných mořských produktech. | Zdroj: Wikimedia Commons

Moře ve Francii letos za tři měsíce vyplavilo tolik mrtvých delfínů jako jindy za rok. „To číslo nikdy nebylo takhle vysoké,“ citoval magazín The Time Willyho Daubina, člena La Rochelle University’s National Center for Scientific Research. „Loňského rekordu jsme dosáhli už za první tři měsíce. Minulý rok bylo číslo vyšší než v roce 2017 a bylo nejvyšší za posledních 40 let.“ Proč je číslo letos tak obrovské, zatím zůstává neobjasněné.

Hlukové znečištění

Pitvy, které vědci na mrvých delfínech provedli, poukazují na vysokou míru znetvoření. Podle aktivistů je běžné, že když se do sítí zachytí delfín, rybáři mu uřežou kusy těla, aby sítě nepoškodili. Francois de Rugy, francouzský ministr zahraničí, přišel s návrhy, jak situaci čelit. Jedním z nich je i podpora výzkumu v Biskajském zálivu. Tam mají rybářské lodě zabudované speciální zařízení, která akusticky odpuzují delfíny. Vysílané signály jsou jim nepříjemné, a tak se od lodí drží dál.

Organizace Sea Shepherd se ale proti tomuto návrhu ohradila. Podle nich rybáři ve zkoumaném regionu zařízení často ani nezapínají, protože se obávají, že by tím odradili i ryby. Do provozu je uvádějí údajně jen ve chvílích, kdy jsou sledováni. Podle organizace se navíc nejedná o dlouhodobé řešení. V případě nadužívání těchto zařízení by vzniklo v oceánech hlukové znečištění, kvůli kterému by byly vody pro delfíny i ryby neobyvatelné.

Lov štikozubce a mořčáka

Prezidentka organizace Lamya Essemlaliová zmínila, že podle vědců může stále větší míra rybaření vést až k vyhynutí delfínů. „Vláda by měla za situaci převzít odpovědnost a začít jednat. Zvláště prezident Emmanuel Macron, který řekl, že chce chránit životní prostředí,“ řekla Essemlaliová pro agenturu The Associated Press. Zmínila, že agresivní lov štikozubce, který byl povolen před třemi lety po dlouhé době zákazu, je hlavní faktor vysoké úmrtnosti delfínů. Tehdy se také objevila poprvé tak vysoká čísla.

Podle organizace tato ekologická krize pramení z nebývalé poptáky po levných rybách. „Mořčáka evropského, kvůli jehož lovu rybáři zabíjí delfíny, můžete koupit ve francouzském obchodě za 8 euro za kilogram,“ řekla prezidentka Sea Shepherd. Konzumace produktů z moře se za posledních 50 let více než zdvojnásobila, což je podle ekologických organizací neudržitelné.

Zdroj: The Time

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..